Luonnonmukainen ja ekoystävällinen kosmetiikka on nousussa oleva trendi maailmalla. Tämä näkyy myös meillä – aina vain useammat kosmetiikan käyttäjät kiinnostuvat vaihtoehtoisista ratkaisuista. Taustalla voi olla myös allergioita ja tuotteille herkistymistä, jotka ovat koko ajan yleistymään päin. Valmistamalla itse käyttämäsi tuotteet, tiedät tasan tarkkaan, mitä ne sisältävät ja voit valita juuri sinulle sopivat raaka-aineet. Suomen puhdas luonto tarjoaa lukemattomia raaka-aineita, joita voimme käyttää kosmetiikan valmistamiseen. Puhdistus- ja kosteutusaineiden lisäksi myös meikkituotteet voidaan valmistaa kotona muutamien, yksinkertaisten raaka-aineiden avulla.

Tee itse luonnolliset meikkituotteet kotona

Mitä aineita käyttää meikkien valmistuksessa

Luonnonvahat, öljyt ja -voit luovat sopivan pohjan kotona valmistetuille meikkituotteille. Esimerkiksi karitevoi, mehiläisvaha ja jojobavaha käyvät hyvin. Vegaanisena versiona voidaan käyttää riisilesevahaa. Juoksevista öljyistä esimerkiksi auringonkukkaöljy, avokadoöljy ja arganöljy sopivat mainiosti pohjiin. Valkosavi ja muut kosmetiikkasavet toimivat hyvin meikkivoiteiden pohjana, sillä ne lisäävät tuotteen peittävyyttä. Lisäksi niiden ominaisuus sitoa rasvaa ihon pinnalta auttaa meikkiä pysymään kauniina koko päivän. Meikkivoiteisiin voidaan lisätä aloe veraa, sillä se virkistää ja kiinteyttää samalla ihoa. Tuotteen paksuuden säätelyyn voidaan käyttää kalsiumkarbonaattia tai ksantaanikumia. Ksantaanikumin avulla tuotteeseen saadaan tiettyä geelimäisyyttä. Steariinihappo taas auttaa muodostamaan emulsioita ja näin antaa rakennetta voiteille. Riisitärkkelys on puuterimainen, todella hieno ja pehmeä jauhe. Se sopii hyvin varsinkin puuterimaisten tuotteiden pohjaksi, mutta toimii myös voidemaisissa tuotteissa. Toinen puuterimaisiin tuotteisiin sopiva aine on arrowjuurijauhe. Sitä voidan käyttää samaan tapaan kuin talkkia. Se imee rasvaa ja pintakosteutta iholta, ja antaa näin iholle mattapinnan. Nuolijuurijauhe on maino sideaine ja tuotteen paksuuden säätelijä.

Miten luodaan mieleiset värit luonnon aineita käyttäen?

Luonnosta saatavat värit ovat kauniita, pehmeitä ja iholle luonnollisen hehkun antavia. Ruskean ja beigen sävyissä pohjana voidaan käyttää ruokosokeria ja kastanjajauhetta. Niihin eri aineita lisäämällä voidaan väriä viedä joko kylmempään tai lämpimämpään suuntaan. Sinkkioksidia seokseen lisäämällä tai vähentämällä voidaan hallita värin tummuusastetta. Sinkkioksidi tuo myös UV-suojaa tuotteeseen.

Vahvoihin punaisiin väreihin voidaan käyttää sinipuunjauhetta. Sinkkioksidia ja indigojauhetta lisäämällä saadaan aikaan kylmä punainen. Kastanjauheen kanssa yhdistettynä tulos on ruskean- ta violetinpunainen. Kaunis lämmin sävy taas saavutetaan okraa lisäämällä. Okrat ovat mineraaleista valmistettuja väriaineita, joiden sävyt voivat vaihdella keltaisesta punaiseen ja ruskeaan. Niitä voidaan sekoittaa keskenään tai muihin väriaineisiin. Peruspigmenteiltään ne ovat lämpimiä ja pehmeitä. Sinisen sävyihin käytetään indigojauhetta. Sinkkioksidin avulla sinisen tummuutta ja syvyyttä voidaan säädellä. Muita väriaineita indigojauheeseen sekoittamalla voidaan luoda upeita sävyjä aina hennosta malvasta vahvaan violettiin. Vihreään väriin voidaan käyttää esimerkiksi klorofylliä, eli lehtivihreää. Sitä uutetaan usein sinimailasesta. Syvän vihreän sävyn saamiseksi väriin voidaan lisätä kaoliinin tummia rautaoksideja. Muita luonnollisia aineita, joita voidaan käyttää väriaineina, ovat esimerkiksi punajuurimehu, mustikka-, vadelma- ja kaakaojauhe, saframi ja aktiivihiili. Moniväriset rautaoksidit sopivat myös mainiosti meikkien valmistukseen. Musta rautaoksidi tai -trirautaoksidi ovat sopivia valintoja ripsi- ja rajausväreihin, kun taas punaruskea ja keltainen rautaoksidi käyvät hyvin luomivärien, huulipunien ja poskipunien valmistukseen.

Miten pääsen alkuun?

Löydät raaka-aineita tavarataloista, luonnontuotekaupoista ja apteekeista. Voit tilata niitä myös netistä, esimerkiksi Limepop tarjoaa kattavan valikoiman. Internetistä löydät paljon yksityiskohtaisia reseptejä, joista voi ottaa mallia ensimmäisiä kertoja varten. Voit muokata reseptejä oman makusi mukaisesti vapaasti esimerkiksi väriaineiden suhteen. Huomaathan, että mikäli et lisää tuotteeseen säilöntäainetta, sen käyttöikä on huomattavasti lyhempi. Valmistusvaiheessa ja säilytyksessä on tärkeää huolehtia tarkasti hygieniasta, sillä ilman säilöntäaineita bakteerit leviävät helposti.