Jokaisella suomalaisella on muistoja ja tarinoita perinteisestä suomalaisesta saunasta. Sauna mökin pihalla, kirkasvetisen järven rannalla, on perinteisesti puinen ja punainen pieni talo, jossa lämpiää kahdessa lauta rivissä niin lauteet kuin puhdistumiseen käytettävä ämpärillä järvestä kannettu vesisanko. Kun kiuas sytytetään, on aika mennä metsään poimimaan koivunoksat vihtaa tai vastaa varten. Ja perinteinen nimi tuolle tuoksuvalle koivunlehtikimpulle on väittelyn aihe vielä tänä päivänäkin. Sauna on modernisoitunut myös ajan myötä. Pieni kahden hengen kantava kerrostalo yksiön sauna sähkökiukaalla antaa nykyään myös lempeät löylyt sen saunojalle, vaikka toki puusaunan kosteita löylyjä ei voi voittaa uusinkaan sähkösauna. Mutta sauna kuin sauna, se kuuluu yhtälailla suomalaisten arkeen kuin aamupala tai siivouspäivä. On jopa laskettu, että Suomessa on enemmän saunoja kuin autoja, kertoo Iltalehti.

Tämä kertoo siitä, kuinka syvälle sauna-kulttuurimme on iskostunut. Meillä on saunoja joka lähtöön. Ja meillä on saunojia joka lähtöön. Toiset tykkäävät istua lauteilla pitkiä aikoja, kun toiset taas tarvitsevat yhdet löylyt ja se riittää. Saunan arvostus on ja pysyy. Suomessa on epävirallisesti siunattu sille oma päiväkin. Saunan päivää vietetään joka vuosi kesäkuun toisena lauantaina ja tästä kyseisestä juhlapäivästä halutaan virallinen liputuspäivä. Asiasta on tehty julkinen adressi ja Suomen Saunaseura hakee saunan päivän virallistamista vakiintuneeksi liputuspäiväksi.

Miksi sauna on niin suosittu?

Oli kyseessä perheen kesken saunominen tai pilkkikisan päättäjäissauna on saunassa aina ollut jotain mystistä. Syvä hiljaisuus kuumassa ja kosteassa saunassa, hikoillen alasti vieri vieressä puolitutun vihtoessa selkää, toisten istuessa lauteilla vain kuunnellen tulen ratinaa ja pauketta. Toisaalla, pariskunta pienessä kerrostalosaunassaan, istuu kaksin, jutellen päivän tapahtumista, heittäen ison kauhallisen löylyä lisää sihisevään sähkökiukaaseen. Kylmä virvoke kädessään, ilman huolia ja murheita. Sitä on sauna. Saunassa on myös aikojen alusta lähtien ratkottu ongelmia, tehty suuria suunnitelmia, itketty ja naurettu ja jopa entinen presidenttimme Urho Kekkosen on kerrottu pitävän poliittisia palavereitaan pistäen ministerit istumaan saunaan! Se on paikka, jossa kylmäksi tituleerattu hiljainen suomalainen voi jutella ja avautua kanssa saunojalle.

Saunan terveyshyödyt

Suomen saunaseura vannoo saunan nimeen. Hyvä saunomiskokemus tuottaa mielihyvää ja rentouttaa kertoo Saunaseura. On tutkittu, että endorfiinipitoisuus nousee kuumassa lämpötilassa, joka osakseen voi selittää hyvän olon tunteen minkä sauna keholle antaa. Saunominen parantaa verisuonten joustavuutta, verenkiertoa, nostaa hetkellisesti sykettä ja poistaa myös urheilusuorituksen jälkeistä maitohappoa lihaksista. Täten saunomisen lukuisat hyödyt palvelevat hyvin jopa ammattitason urheilijoita, tukena treenaamiseen.

Saunassa kehon lämpötila nousee muutamien minuuttien aikana huimasti ja tämä aiheuttaa vastareaktion keholta. Me alamme hikoilla. Hikoilu puhdistaa hikirauhasiin kertynyttä likaa, pistää aineenvaihdunnan liikkeelle ja poistaa nesteitä, jonka mukana myös kehon kuona-aineita poistuu. Painijat sekä esimerkiksi nyrkkeilijät, joiden kilpailuun pääsyyn vaaditaan tietty painoraja, käyttävät saunaa tehokkaaseen nesteidenpoistoon ja saattavat saada jopa monia kiloja painoa vähennettyä saunomalla. Tämä tosin toki eroaa normaalista saunakulttuurista eikä ole suositeltavaa, koska runsas nesteiden menetys aiheuttaa lihasheikkoutta ja voi aiheuttaa myös muita terveyshaittoja. Saunan on myös sanottu vähentävät sydän-ja verisuonitautien riskiä ja aiheesta on tehty jo tutkimuksia, jotka viittaavat saunan terveyshyötyihin. Esimerkiksi uusimman tutkimuksen mukaan saunominen vähentää keski-ikäisten miesten riskiä saada dementia ja vähentää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin.

Saunominen kannattaa. Sen rauhoittavat, rentouttavat ja virkistävät ominaisuudet on havaittavissa jo heti saunomisen jälkeen. Sauna on paikka, jossa mieli ja keho lepää. Se sopii lähes kaikille ja kaikenikäisille saunojille ja on tutkitusti tukemassa terveyttä joka päiväisessä elämässä. Mitä siis odottelemaan, kiuas kuumaksi ja lauteille!