Kuka on se, ketä katselet päivästä toiseen koko elämäsi ajan? Sinä itse tietenkin! Kuka on se, kuka pitää sinusta kaikkein parhaiten huolta? No sinä itsesi tietenkin! Kuka on se, joka on ensisijaisesti tietoinen ajatuksistasi, tunteistasi ja fiiliksestäsi? No sinäpä itse toki. Omasta itsestään pitää oppia ja osata pitää huolta ihan joka ikinen päivä, joka ikinen vuosi ja joka ikinen sekunti. Rakastaminen ei ole mahdollista, jos ensin ei ope rakastamaan itseään. Sisäinen kauneus, hyvinvointi ja henkinen terveys kaikki lähtee sinusta itsestäsi ja siitä, miten käsittelet itseäsi, omaa minä kuvaasi ja peilikuvaasi. Rakasta, rakastu ja ihastu vaikkapa joka ikinen päivä siihen peilikuvaasi, joka sinua peilistä katsoo takaisin. Olet sen arvoinen!

Minä-kuvan tärkeys päivittäisessä terveydessä

Kuvittele, että sinulla on maailman ihanin uusi koiranpentu, joka on maailman rakastettavin olento koko maanpäällä. Olet täysin tohkeissasi pennusta ja hän pyörii mielessäsi yötä päivää, haluat hemmotella tuota pentua, antaa sille aikaasi ja pitää siitä hyvää huolta. Mietit menoja niin, että pentu saa mahdollisimman paljon olla kanssasi ja rakennat suurta rakkauden ja luottamuksen symbioosia pennun kanssa. Kutsut ystäviäsi tapaamaan tuota kaunista ja leikkisää koiraa. Olet umpirakastunut. Haluat myös jatkuvasti parasta pienelle koiranpennullesi. Opetat sille jämäkästi käytöstapoja ja temppuja sekä opetat sitä selviytymään hyvin joka päiväisestä elämästä. Olet tarkka ja jämäkkä, mutta hyvästä suorituksesta muistat aina palkita. Mieti nyt, että voisit siirtää samanlaisen tunteen itseesi. Rakastaisit itseäsi sata prosenttisesti. Pitäisit itsestäsi huolta yötä päivää ja pohtisit jatkuvasti, miten voisit vieläkin paremmin pitää itsestäsi huolta. Hellisit itseäsi ja pitäisit huolta, että kaikki tarpeesi tyydyttyisivät. Mieti kuinka onnellinen olisit ja kuinka hyvinvoiva voisit tämän seurauksena olla. Olisit jämäkkä, mutta rakastava emäntä tai isäntä omalle minä-kuvallesi. Pitäisit huolta päivittäisestä pärjäämisestä ja muistaisit palkita itseäsi hyvistä suorituksista.

Minä-kuvan tärkeys päivittäisessä terveydessä

Itsetuntemus

Itsetuntemus perustuu lapsuuden ja nuoruuden kautta opittuun. Jos läheisesi ovat laiminlyöneet minä-kuvaasi lapsena, voi olla, että rakastavan minä-kuvan hankkiminen on vaikeaa ilman ammattilaisapua. Itsensä rakastaminen kun ei ole pelkästään tahdosta kiinni, se on kiinni opituista arvoista, koko elämän kokemuksista imetyistä signaaleista, läheisten käyttäytymisestä ja historiastasi. Se on palasista koottu tuhannen palan palapeli, missä jokainen osa ja jokainen pala on kerätty vuosiesi varrella. Minä-kuvan muuttaminen ja muokkaaminen ei ole helppoa. Se vaatii aikaa, jaksamista ja tietoa sekä tekniikoita. Parhaiten minä-kuvaansa rakastavammaksi pääsee muuttamaan terapeutin tai psykologin avulla, jonkin verran myös itsetutkiskelulla ja itseopiskelulla. Minäkuvan parantamisella on kauas kantoisia vaikutuksia. Kun osaat nauttia omasta seurastasi, kehostasi ja tunteistasi osaat myös usein pitää vielä parempaa huolta ulkoisista terveydellisistä asioistakin. Tupakointi, päihteet ja muut kehoa vahingoittavat asiat kuten huonosti nukkuminen ja syöminen on helpompaa silloin, kun omasta itsestään ei osata pitää tarpeeksi hyvää huolta. Ja jos itseänsä oppii arvostamaan, kunnioittamaan ja rakastamaan oikein, ei omaa kehoakaan halua epä-kunnioittaa pahoilla vahingollisilla tavoilla enää. Minäkuvan muokkaaminen positiivisemmaksi lähtee liikkeelle päätöksestä alkaa kiinnittää asiaan huomiota paremmin. Itsetutkiskelun avulla on helppo löytää niitä vahingollisia menneisyyden tapahtumia, mitkä ovat muokanneet minäkuvaa negatiivisemmaksi. Niiden asioiden käsittely on ensimmäinen vaihe. Ja myös se, että ymmärtää ettei yhden yön muutosta voi olettaa tulevan. Muutos tapahtuu hissukseen ja omaa tahtia. Sitä ei voi kiihdyttää. Mutta vaikkakin prosessi etenisi hitaasti, se on kuitenkin alku uuteen parempaan elämään.