Sauna on oivallinen paikka kauneudenhoitoon. Lämmin löyly auttaa kauneudenhoito tuotteita ja ainesosia tehoamaan paremmin. Ja saunassa myös iho puhdistuu luontaisesti. Kostea lämpö avaa ihohuokoset ja hien mukana ihon kuona-aineet poistuvat. Sauna on siis luontaishoito jo itsessään! Kun saunaa valmistellaan kauneudenhoitoa varten, on muistettava ettei silloin lämmitetä saunaa yli kuudenkymmenen asteen lämpötilaan. Monesti esimerkiksi hiuksia vaurioitetaan sillä, että hoito-aine tai hiusmaski jätetään päähän ja se poltetaan hiuksiin kiinni liian kuumassa saunassa. Paras teho ilman vaurioita saadaankin siis pienessä lämmössä ja runsaissa kosteissa löylyissä.

Poimitaan Luonnosta

Voit hyvin unohtaa kalliit luontaistuotteet kaupan hyllyiltä ja erikoisliikkeistä, sillä Suomen luonnossa kasvaa todellisia ihmeitä! Pieni kävely metsässä tai luontopolulla riittää, jotta tarvittavat ainekset kauneussaunaan saadaan hankittua. Jopa omasta pihapiiristä voi riittää vaikka mihin ja kokeilemalla eri kasveja ja kikkoja, löydät varmastikin omat suosikkisi. Pihapiiristä läheltä voit kerätä vaikkapa piharatamon lehtiä, apilan kukkia ja lehtiä sekä voikukan tuoreita lehtiä. Piharatamoa on käytetty iät ajat lääkinnällisenä kasvina. Se tyrehdyttää verenvuotoa ja poistaa myrkkyjä. Nuoret lehdet puhtaalta paikalta käyvät myös erinomaisesti salaattiin! Haudutettuna se pistää nesteitä liikkeelle ja puhdistaa kehosta raskasmetalleja. Apilan kukat tuovat hyvää tuoksua, apila myös sopii teehen haudutettuna ja esimerkiksi kakun koristeeksikin. Jalkakylpyyn apilan lehdet ja kukat tuovat tuoksua ja näköä. Voikukan lehdet nuorina versoina sopivat myös salaatin jatkeeksi. Kauneudenhoidossa ne toimivat puhdistavina. Näistä kolmesta: apilasta, voikukan lehdistä ja piharatamoista voi valmistaa ihanan puhdistavan ja turvotusta poistavan jalkakylvyn tai saunahunajan kanssa lehdillä voi peittää kasvojen ja kaulan alueen. Hoito poistaa raskasmetalleja, nesteitä ja antaa heleyttä. Varmistathan kuitenkin ensin pienelle alueelle, että kasvit sopisivat ihollesi eivätkä aiheuta allergista reaktiota.

Metsän Parantavat Kasvit

Koivu on kautta aikojen ollut saunojan paras kaveri. Vihta tai vasta kuuluu saunaan ja vihdan vedessä huilitellut jalat ovat raikkaat ja puhtaat. Koivusta lähtee ihana tuoksu ja lehtiä voi myös kuivattaa tai pakastaa talvea varten. Löylyveteen koivua ei kannata kuitenkaan laittaa muuta kuin eteerisen öljyn muodossa. Vihdan lisäksi käytä koivunlehdillä vihertäväksi haudutettua vettä pesemiseen ja jalkakylpyyn. Koivunlehti naamio virkistää. Koivun lisäksi kuusien ja katajan oksat, miksei männynkin tuovat aivan ihanaa tuoksua saunaan niin vihdan vedessä kuin pesuvedessä haudutettunakin. Mustikan lehdet ovat myös oiva lisä hauteisiin. Mustikka itsessään värjää helposti lauteet, joten sen käyttöä ei suositella. Mutta kaakeloidussa pesutuvassa voi yhdellä mustikalla terästää shampoosta luontaista hopeashampoota kellastuneille hiuksille! Kunhan varoo värjäytymiä pinnoissa ja pesee shampoon kunnolla pois hiuksista. Mustikkaa laittaessa reilusti shampooseen ja hoitoaineeseen, voi värjätä vaalean tukan kokonaan siniseksi, mutta varaudu siivous urakkaan sekä epätasaiseen tulokseen sekä valkoisien petivaatteiden ja vaatteiden piilottamiseen sen jälkeen. Saunassa tätä ei tosiaan suositella tekevän, koska tahrat imeytyy puuhun ainiaaksi. Katajan pehmeistä neulasista voi tehdä kuorinta-ainetta. Neulaset sekoitetaan perusrasvaan tai vaikkapa paksuun hunajaan. Kahvinporot ja karkea merisuola tekee seoksesta tujua tarpeen vaatiessa. Seos hierotaan iholle pehmein pyörivin liikkein ja näin saadaan aikaan ihoa kirkastava kuorintahoito. Kevyt järvivesi pesu tai huuhtelu kylmällä suihkulla saa ihon tuoksumaan. Tässä siis pieni ote luontaisia ainesosia käyttämällä tehdyistä hoidoista. Kasvikirjoista ja erilaisista hyvinvointi ja luontaistuote palstoilta voi käydä kurkkimassa uusia ideoita omaan käyttöön. Luonnontuotteiden käyttö kannattaa, se on ekologista, edullista ja ihanaa! Ei kuin
kokeilemaan ja ihastumaan luonnon omiin antimiin saunassa ja kauneudenhoidossa!