Tuntuuko, että olet etsinyt jo kauan rentoutushoitoa, joka hoitaa niin kehoa kuin mieltä? Lue, Ihastu ja innostu kuumakivihieronnan monista vaikutuksista! Tuhansia vuosia sitten, lämmitettyjä kiviä käytettiin hoitomuotona kiinalaisessa lääketieteessä etenkin aktivoimaan sisä-elinten toimivuutta ja helpottamaan niin akuutteja kuin kroonisia vaivoja. Toisissa kulttuureissa samankaltaisella tekniikalla myös häädettiin pois henkiä ja pahoja energioita erilaisilla rituaaleilla, joissa kivet asetettiin keholle tietynlaiseen muodostelmaan tai esimerkiksi chakra-pisteiden päälle. Hot Stones-terapiasta (joka on tämän hierontamuodon englanninkielinen nimi, jota usein  käytetään myös kotimaassa kuvaamaan hierontaa) löytyy historiaa, jopa synnytyskipujen lievittäjänä. Kuumat kivet asetettiin ala-vatsalle synnytyksen ajaksi helpottamaan synnytyksen kipuja.  Nykypaivana tämä rentoutushieronta on yksi kuumimpia trendejä niin Suomessa kuin maailmallakin ja eikä ihme, silla niin monet ovatkin löytäneet tämän lempeän ja kehoa aktivoivan hieronnan tehokkaammaksi kuin perinteisen hieronnan.

Mitä on kuumakivi-hieronta ja miten se vaikuttaa?

Kuumakivihieronnassa miellyttävään lämpötilaan lämmitetyt vulkaanisista maista tuodut lämpöä varaavat kivet asetetaan yleisimmin selän alueelle rentouttamaan ja siirtämään kivistä hohkaavan lämmön hierottavalle henkilölle. Kivet ovat meren siliämät, noin nyrkin kokoiset lämpöä hyvin pitävät ja desinfioidut Basaltti-kivet. Kivien lämpö vaikutus haihtuu muutamien minuuttien aikana, jonka jälkeen kivet  vaihdetaan uusiin. Hieronnassa käytetään myös aromaattisia hieronta öljyjä, antamaan paremman liukuvuuden sileä pintaisille kiville iholla. Lämpötila on alle 60 celsiusastetta, jolloin minkäänlaista jälkeä kivet eivät iholle jata. Jo itse lämpö auttaa kehoa rentoutumaan ja lämpö myös lievittää lihasjännityksiä. Tämän seurauksena  aineenvaihdunta lisääntyy sekä ihon mikroverisuonet aktivoituvat liikuttamaan kuona-aineita pois lihaksista ja kudoksista. Yleensä hierontaa jatketaan liikuttamalla kiviä ja käyttäen niitä instrumenttina syvä kudos hierontaan. Hieronnassa päästään pintalihaksiston alla sijaitseviin syvempiin lihaksiin kiinni ja hierontaterapeuttisi pystyy täten hoitamaan koko kehon lihaksistoa paremmin kuin perinteisessä hieronnassa. Hieronta poistaa tehokkaasti myrkkyjä kehosta ja puhdistaa. Aineenvaihdunnan kiihtyessä keho puskee jumittuneet kuona-aine kertymät takaisin kiertoon ja lopulta luontaisesti ulos kehosta. Jos hieronnan jälkeen unohtuu nestetankkaus ja keho pääsee kuivumaan, voi ilmetä pientä päänsärkyä ja  täten on erittäin tärkeää hieronnan jälkeen varmistaa runsas nestetankkaus tämän välttämiseksi.

Kuumakivihieronta tunnetaan hemmotteluhoitona, mutta todellisuudessa sen aineenvaihduntaa kiihdyttävät omaisuudet sekä muut hyödyt antavat kuumakivihieronnalle sijaa myös hoitomuotona esimerkiksi kivun lievittämiseen sekä lihas peräisiin vaivoihin. Hieronta on tehokasta ja aktiivista, joten muistathan jo ennen hierontaa varmistaa hierojaltasi, että tämä hierontamuoto sopii juuri sinulle.

Terveys hyödyt kuumakivi-hieronnassa ovat ilmeiset. Suurimpana hyötynä nähdään lihasrentoutus. Lämpö raukaisee lihasjännityksiä ja auttaa kireitä lihaksia rentoutumaan. Tämän seurauksena hierontaterapeutti pääsee kasiksi kireiden pintalihaksien alla sijaitseviin syvempiin lihaksiin helpommin. Kireiden lihaksien aiheuttama kipu ja jomotus pääsee unohtumaan lihaksien pitkä-aikaisten jännityksien lauetessa ja tulokset säilyvät pitkään. Jännitystilat kehossa jättävät kuona-aineet jumittumaan paikalleen ja aiheuttamaan lisää jännityksiä. Kehossa olevat kuona-aineet ja jännitystilojen aiheuttaman kivut lisäävät myös stressiä ja unettomuutta. Naiden oireiden hoitoon kuuma-kivihieronta soveltuu erinomaisesti.

Arjen luksusta vai osa terveyden ylläpitoa?

Hierontaa ei enää nähdä vain arjen luksuksena. Sen monenkirjavista vaihtoehdoista voi jokainen löytää omansa. Hieronta voi parantaa unen laatua, stressiä ja auttaa rentouttamaan mieltä sekä kehoa. Nykypaivana kiireinen yhteiskuntamme ei anna aikaa totaaliseen rentoutumiseen helposti ja omaa aikaa on osattava itse ottaa. Hieronnan etuina on sen tehokkuus ja monimuotoisuus. Eikä olekaan siis ihme, että tämä erikoisempikin hieronnan muoto on saanut lääketieteen ammattilaiset puolelleen.

Monet lääketieteen ammattilaiset varsinkin kiropraktikot, fysioterapeutit sekä liikunnan ammattilaiset suosittelevat hierontaa osana viikoittaista hyvinvointia. Kuitenkin Suomeen hoidon toivat kauneusalan ammattilaiset, jota myöskin vannovat kuumakivihieronnan nimeen.