Aina puhutaan siitä, että kasvoja ei missään nimessä saisi pestä saippualla. Se kuivattaa ihoa ja on haitaksi erityisesti kasvojen iholle. Saippualla pesemistä kannattaakin välttää, mutta jos sen silloin tällöin joutuu tekemään, on parasta valita saippua mikä sisältää pelkkiä luonnollisia ainesosia. Luonnon omat tuotteet ja muut ihan kotoa löytyvät tuotteet sopivat erittäin hyvin kasvojen puhdistamiseen ja pesuun.

Kasvojen iho on melko hyvää tekoa ja se kestää monenlaista ulkopuolista rasitusta hyvin. Sen huokoset paranevat helposti loukkaantumisen jälkeen ja paraneminen tapahtuu nopeasti. Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä selkeämmin ulkopuoliset vaikutukset alkavat kuitenkin näkyä kasvoissamme. Siksi useimmiten mietitäänkin, että mikä olisi paras keino puhdistaa kasvot, jotta ikääntymisen merkit eivät näkyisi niissä niin selvästi.

Kasvoja ei kannata puhdistaa liian aktiivisesti, tarkoittaen useita kertoja päivässä. Se häiritsee ihon omaa toimintaa, jonka seurauksena kasvot voivat alkaa ärsyyntyä ja punoittaa. Useasti käsiään pesevät ihmiset tietyissä ammateissa kokevat paljon ongelmia liiallisen pesun takia. Sama vaikutus voi tapahtua kasvoille, vaikka kasvot yleisesti ottaen kestävätkin paremmin pesua. Erityistä huomiota kasvojen pesuun täytyy kiinnittää, jos sairastaa esimerkiksi atooppista ihottumaa.

Pelkkä vedellä peseminen ei aina kuitenkaan riitä, sillä kasvot sitovat likaa itseensä. On olemassa monia luonnontuotteita ja kotoa löytyviä ruoka-aineita, joita voi käyttää apuna kasvojen puhdistamisessa ja pesussa. Monia ihmisiä vaivaa myös rasvoittuva iho, jonka puhdistamiseen pelkkä vesi ei riitä. Monesti kasvoja pestään opittujen tapojen tai markkinoilla myytävien tuotteiden avulla.

Vaihtoehtoisia keinoja kasvojen pesuun

Luonnonjogurtti on erinomainen kasvojen puhdistamiseen. Kannattaa valita kaupasta mahdollisimman lisäaineeton ja maustamaton jogurtti. Jogurtti levitetään kasvoille ja annetaan vaikuttaa noin kymmenen minuuttia, jonka jälkeen sen voi pyyhkiä pois vanulapulla tai kasvopaperilla. Jogurttiin voi myös sekoittaa saman verran sitruunaa. Sitruunan happamat ainesosat puhdistavat ja kirkastavat kasvojen ihoa.

Kun muuta ei kaapista löydy, voi jopa lämmintä maitoa käyttää kasvojen pesuun. Maitoa imeytetään vanulappuun, jonka jälkeen sillä pyyhitään kasvot huolellisesti. Se sopii hyvin myös meikin poistoon. Lopuksi kannattaa kuitenkin huuhdella kasvot vielä haalealla vedellä.

Oliiviöljy sopii erityisesti kuivasta ihosta kärsiville. Se soveltuu myös hyvin meikinpoistoon. Oliiviöljyä riittää vain muutama tippa, joka levitetään kasvoille tai meikin poistossa hierotaan silmien alueelle. Jos öljyä jää liiaksi iholle sen käytön jälkeen, voidaan se poistaa pesemällä vedellä ja jollain miedolla kasvoille sopivalla saippualla, kuten turvesaippualla.

Manteli- ja jojobaöljyjä voidaan käyttää samaan tapaan kuin oliiviöljyäkin. Ne sopivat hyvin myös rasvoittuneelle iholle, vaikka ovatkin öljyjä, sillä niiden vaikutus iholla on päinvastainen. Erityisesti jojoba tekee kasvojen ihosta ihanan pehmeän ja kimmoisan. Kumpikin öljy soveltuu myös hyvin kasvomeikinpuhdistukseen. Jojobaan voi sekoittaa jonkin verran vettä joukkoon, sillä se voi yksinään olla melko vahvaa. Kun öljyihin sekoittaa kamomillateetä, voi sitä käyttää erityisesti laskemaan silmien turvotusta.

Jos kasvojen ihoa halutaan todella syväpuhdistaa, voi avuksi ottaa erilaiset kasvonaamiot. Kasvonaamioiden tekeminen kotona on helppoa ihan perusaineksista, joita kaapista yleensä löytyy. Perusteellinen puhdistus on myös hyväksi kasvoille, sillä se virkistää, syväpuhdistaa ja tasapainottaa ihoa. Kasvonaamioilla puhdistamisesta kannattaakin tehdä säännöllistä ja kasvojen iho kiittää.

Muutenkin kasvojen pesun tulisi olla säännöllistä. Vaikka itsestään tuntuukin, etteivät kasvot ole likaiset, ne keräävät huomaamattakin suurimman osa likaa itseensä pitkin päivää. Siksi kasvot tulisikin pestä edes aina iltaisin. Todella kuuman veden sijasta kannattaa käyttää haaleaa vettä, joka on parempi kasvojen iholle kuin todella kuuma tai kylmä vesi.