Tupakka, kahvi, punaviini, tumma olut, siinä ehkä muutama eniten käytetty hampaita värjäävä ruoka-aine. Voidaan sanoa, että mitä värikkäämpi ruoka sen hampaita värjäävämpi vaikutus sillä on. Mutta täytyyhän ihmisen sentään syödä, eli ei sekään ole ihan mahdollista, että jättää kaikkia ruokia pois vain hampaiden värjäytymisen takia. Onneksi hampaiden valkaisuun on olemassa nykyään monenlaisia eri keinoja.

Vielä muutama kymmenen vuotta sitten hampaiden valkaisu oli jonkinlainen tabu. Siitä ei oikein puhuttu ääneen ja useat julkisuudenkin henkilöt jättivät mieluummin kertomatta, oliko hampaiden valkaisu heidän säikehtivän hymynsä takana. Onneksi nykyään asia ei ole enää niin ja asiasta voidaan puhua sen omalla nimellä, häpeilemättä tehtyjä toimenpiteitä.

Vaihtoehtoina on mennä kalliiseen hampaiden valkaisuun hammashoitolaan. Monella ei kuitenkaan ole varaa näihin hoitoihin ja siksi markkinoille onkin tuotu hyvä valikoima erilaisia kotona tehtäviä hampaiden valkaisuja. Niitä löytyy luonnollisista, jopa täysin luomutuotteista, enemmän kemiallisiin tuotteisiin. Itselle sopiva tuote löytyy kokeilemalla ja riippuu myös kuinka paha värjäymä hampaista löytyy.

Hampaita kellastuttaa ruoan lisäksi myös ikä. Mitä vanhemmaksi tulemme sen kellertävimmäksi hampaamme muuttuvat. Se on täysin luonnollista eikä sille voi oikeastaan mitään. Pelkkä hampaiden säännöllinen harjaus, vaikka se tapahtuisi kaksi kertaa joka päivä, ei valitettavasti enää riitä hampaiden valkoisena pysymiseen. Silloin kannattaa aluksi kokeilla miedompia valkaisumenetelmiä, jotka voi helposti tehdä itse kotona.

Erilaisia hampaiden valkaisutuotteita kotikäyttöön

Hiili on ikiaikainen lääke hampaiden valkaisuun. Sillä on myös desinfioivia vaikutuksia ja monessa kehitysmaassa hammastahnan puuttuessa hampaat pestään päivittäin pelkän hiilen avulla. Suomessa hampaiden valkaisuun tarkoitettua hiiltä voi ostaa monesta paikasta. Sitä löytyy myös täysin luomuna, jos ympäristöasiat ja tuotteen luonnonmukaisuus ovat itselle tärkeitä.

muinainen lääketiede

Hiili on itse asiassa uskomattoman tehokas hampaiden valkaisija. Sen teho perustuu siihen, että se imee värjäymiä itseensä hampaista. Yleensä hoito tehdään niin, että hampaiden normaalin pesun jälkeen, ne pestään uudelleen hiilellä parin minuutin ajan. Pesu on jokseenkin likainen operaatio hiilen mustan värin takia, mutta siihen tottuu pian ja oppii suojaamaan itsensä pesun ajaksi. Hoito kannattaa toistaa useampi viikko kerrallaan. Hiili ei ole haitallinen ihmiselle, joten sitä voi huoletta käyttää, vaikka ympäri vuoden.

Kotikäyttöön on myös olemassa erilaisia maitohappobakteereja. Ne toimivat yleensä sillä periaatteella, että iltaisin hampaiden pesun jälkeen tabletti pureskellaan suussa ja purskutellaan syljen kanssa, minkä jälkeen se sylkäistään pois. Maitohappobakteerin teho perustuu siihen, että ne muodostavat suussa vetyperoksidia pieninä määrinä, joka valkaisee hampaita. Yleensä ne auttavat myös pahanhajuiseen hengitykseen.

Erilaiset suuhun asetettavat muotit toimivat erittäin hyvin hampaiden valkaisuun. Ne on valmistettu eri aineista ja niitä saa eri valmistajilta sekä tavallisista kaupoista että apteekeista. Yleensä muottiin laitetaan geeliä, jonka jälkeen muotti asetetaan hampaiden päälle ja annetaan vaikuttaa jonkin aikaa. On tärkeää tutustua huolellisesti tuotteen raaka-aineisiin, erityisesti jos itsellä on jotain allergioita.

On olemassa myös paljon erilaisia tuotteita, joita levitetään hampaisiin ja annetaan vaikuttaa jonkin aikaa. Niiden toiminta perustuu pitkälti siihen, että valkaisevan vaikutuksen lisäksi ne jättävät suojakerroksen hampaiden päälle, jonka seurauksena hampaat hylkivät ruoantähteitä ja muuta värjääviä ruoka-aineita. Ne ovat joskus hieman hankalia levittää, mutta niiden teho on melko hyvä. Myös erilaisia valkaisukyniä on tarjolla ja niillä kirjaimellisesti väritetään hampaat valkoisiksi. Kaikessa kotona tehtävässä hampaiden valkaisussa on tärkeä muistaa aina tutustua huolellisesti tuotteen käyttöohjeisiin ja löytää itselle sopiva tuote. Hampaiden valkaisun tulee olla säännöllisesti tehty annettujen ohjeiden mukaan, jotta sillä saavutetaan parhaimmat tulokset.