Me, joilla ei ole läpi vuotista mahdollisuutta auringon ottoon, saatamme innostua liikaa lomamatkoillamme tai kesäisellä terassilla kun aurinko alkaa taas paistaa täydeltä taivaalta keväisin. Auringon haitoista kerrotaan paljon, mutta selvästi ei silti tarpeeksi, koska suojautuminen auringolta on vieläkin puutteellista. Ihosyövän riski kasvaa suuresti ihon palaessa edes kerran. Ihon ei tarvitse kuin punoittaa ja silloin riski jo kasvaa yli puolella. Tästä eivät kuitenkaan valkoiset suomalaiset osaa ottaa koppia ja joka kevät tai joka lomamatka toisen ihmiset totutusti ja valitettavan kevytmielisesti jättävät auringolta suojautumisen sikseen ja kärsivät kivuliaasta auringon polttamasta. Päivän puna on huomisen pruna, on typerä sanonta, jonka mukaan tietämättömät ihmiset ajattelevat. Asia ei ole niin simppeli. Myöhemmin kehittyvä ihosyöpä on kamala sairaus ja kaikkein parhaiten sitä välttää sillä, ettei polta itseään auringossa ja anna uv-säteilyn tehdä hallaa herkälle ihollemme. Muistathan siis, vaikka auringolla on myös lukuisia terveysvaikutuksia, uv-säteily on myrkkyä ja rusketuksen tarkoitus onkin antaa suojaa aurinkoa vastaan kehomme omalla mekanismilla.

Ruskettuminen

Ruskettuminen tarkoittaa lyhyesti ihon omien pigmenttien muuttumista, jotta palaminen voidaan estää. Kun vaaleaa ihoa vasten osuu auringon uv-valo, iho alkaa sietokykynsä mukaan puskemaan tummempaa pigmenttiä, sillä vaalea iho ottaa aurinkoa vastaan enemmän kuin tumma iho. Kun ihminen lähti aikojemme alussa laajentamaan asuintilaansa enemmän pohjoiseen tai kauemmaksi aurinkoisista ja lämpimistä asuinsijoistaan sen jälkeen kun tuli keksittiin ylläpitämään elämää myös kylmässä ja ruuan kypsentämiseen alkoi myös ihmisten iho muuttumaan evoluutio seurauksena vaaleammaksi. D-vitamiinin puutteen takia iho pyrki vastaanottamaan isomman määrän auringon säteilystä ja vaaleni tästä syystä. Mitä kauemmaksi ihmisrotu levisi, sitä enemmän ihomme vaaleni. Samankaltainen tarina kävi myös jääkarhulle. Jääkarhu on aikojen alussa ollut perinteisen värinen karhu ja kuuluu samaan lahkoon. Mutta siirtyminen perinteisistä asuinsijoistaan se kehittyi vaaleammaksi ja vaaleammaksi sulautuen paremmin ympäristöönsä ja metsästys mahdollisuudet paranivat. Nuo jääkarhut, jotka olivat albiinoja tai vaaleampia pärjäsivät paremmin ja selviytyivät tummia näkyviä karhuja paremmin metsästysjahdissa ja lisääntyivät enemmän kuin tummempi karhu. Lopulta valkoiset karhut alkoivat synnyttää valkoisia pentueita ja valkoiset pennut selviytyivät sillä välin kun ruskeat ja tummat karhut kuolivat alueellisesti sukupuuttoon.

Mitä tarkoittaa suojakerroin?

Vaalea suomalainen ei myöskään rusketu helposti, valkoinen iho ei kestä yleensä suojaa auringon paistetta kuin 20-30 minuutin verran. Suojakerroin on kerroin sille, kuinka paljon kauemmin iho voi altistua auringolle. 15 suojakerroin antaa 1,5 kertaisen suojan ja täten jos ihosi kestää maksimissaan kaksikymmentä minuuttia auringossa, voit suojakertoimen kanssa oleskella samanlaisessa paisteessa 30 minuuttia. Jos kerroin on 50, sama aika on 100 minuuttia. Toki tämä on vain teoreettista laskentaa. Hidas tasainen ruskettuminen kestää kauemmin kuin lyhyt nopea rusketus tai punaiseksi itsensä grillaaminen. Usein nopeasti tullut rusketus lähtee nopeasti. Palanut iho rusketuksen jälkeen kuoriutuu lähes heti, sillä kuollut ihokerros haluaa terveemmän ihokerroksen esille pelastamaan mitä on pelastettavissa. Jos poltat itsesi pahasti esimerkiksi tulessa tämä vaikkapa hellan levyllä, muodostaa iholle palamisjäljen lisäksi rupi tai jopa lopulta arpikudosta. Tämä voi tapahtua iholle myös auringossa. Käyttäessäsi tarvittavaa suojakerrosta hitaasti kerrointa pienentäessäsi voit kestää aurinkoa paremmin ja rusketut. Pitäessäsi ihon kosteana ja rasvaamalla sitä päivittäin kuivassa Suomen ilmastossa loman jälkeen saat rusketuksen kestämään. Kuiva ihokerros kannattaa myös kuoria säännöllisesti vaikkakin pelkäisit rusketuksen lähtevän, sillä läikikäs kuoriutuva iho ei ole kaunis.

Mitä tarkoittaa suojakerroin?